Máslový sušenkový základ, krémová nepečená vanilková tvarohová náplň a navrch šlehačka! To je výborný vanilkový cheesecake, na který budete ještě dlouho vzpomínat!
Vanilkový nenepčený cheesecake
Výborný nepečený vanilkový cheesecake, po kterém se olbíznou jak děti, tak dospělí.
Equipment
- 1 Kuchyňský robot
Ingredients
Ingredience na sušenkový základ
- 300 g sušenek Lotus nalámaných
- 150 g nesoleného másla
Vanilková náplň do cheesecaku
- 750 g plnotučného smetanového sýra (Philadelphia/Mascarpone)
- 100 g moučkového cukru
- 1-2 lžičky vanilkového extraktu
- 300 ml šlehačky
- 1 lžíce citronové šťávy (volitelně)
Co dát na vanilkový cheesecake
- 150 ml šlehačky
- 2 lžíce moučkového cukru
Podávejte s… (volitelně)
- Bobule (maliny, borůvky, jahody, apod.)
- Čokoládová poleva
Instructions
Příprava sušenkového základu
- Sušenky Lotus rozmixujte v kuchyňském robotu na jemnou strouhanku nebo je rozmačkejte v misce válečkem nebo v potravinovém sáčku kladívkem.
- Máslo opatrně rozpusťte, aby bylo tekuté, a poté smíchejte se sušenkami. Obvykle máslo jen naliju do kuchyňského robota a znovu trošku zamixuji.
- Směs na sušenky natlačte na dno hluboké formy o průměru 20 cm a chlaďte, zatímco budete dělat náplň do vanilkového cheesecaku.
Příprava náplně do vanilkového cheesecaku
- Do velké mísy nebo nádoby mixéru přidejte smetanový sýr, moučkový cukr, vanilkový exrakt a citronovou šťávu a šlehejte do hladka. Buď používám svůj mixér se šlehacím nástavcem, nebo ruční elektrický šlehač se šlehacími nástavci.
- Šlehejte na střední rychlost, dokud se cukr nezamíchá do tvarohového krému a ingredience se rovnoměrně rozloží. Obvykle to trvá asi 15-25 sekund nebo tak.
- Přidejte tekutou šlehačku a šlehejte, dokud se směs pěkně nespojí a nezhoustne.
- Alternativně můžete šlehačku vyšlehat zvlášť, dokud nebude tuhá, a vložit do smetanové směsi.
- Většinou vše míchám na střední rychlost a po dokončení by to mělo být opravdu husté. Pokud máte pochybnosti, trochu prošlehejte a poté promíchejte špachtlí, abyste viděli, jak je výsledný krém hustý.
- Po rozšlehání dejte náplň cheesecau na vrch sušenkového základu a dejte do lednice na 5-8 hodin, nejlépe přes noc.
Pak můžete vanilkový cheesecake dozdobit
- Šlehejte dohromady šlehačku a moučkový cukr, dokud se pěkně nepromíchají, a poté ozdobte svůj cheesecake.
- Podávejte svůj vanilkový cheesecake tak, jak je, nebo s čokoládovou polevou, karamelovou polevou, lesním ovocem… s čímkoli, na co máte chuť!
Notes
- Můžete použít buď mascarpone, nebo smetanový sýr Philadelphia (nebo supermarketovou verzi), ale MUSÍ to být plnotučný smetanový sýr.
- Používám šlehačku s obsahem tuku kolem 45 % a právě to pomáhá při tuhnutí.
- Pokud k nějaké ingredienci nemáte přístup, použijte nejpodobnější, jakou najdete.
- Pokud chcete, aby měl vanilkový cheesecake nižší obsah tuku, můžete ho udělat pomocí smetanového sýra s nižším obsahem tuku, ale neztuhne stejně a je pravděpodobnější, že se trošku rozbije.
- Cheesecake můžete zamrazit až na 3 měsíce. V lednici po ztuhnutí vydrží 3-4 dny.