Dnes budeme mluvit o trvanlivosti, možnostech skladování a zkažení cheesecaku. Řekněme, že vám po narozeninové oslavě zbyde spousta cheesecaků a nechcete, aby se zkazil. To vás nutí přemýšlet: jak dlouho takový cheesecake vlastně vydrží?
Nebo možná toužíte po čerstvém cheesecaku a uvažujete o zdvojnásobení receptu a zmrazení poloviny. Ale nejste si úplně jisti, jestli můžete zmrazit chesecake.
Pokud vám to zní povědomě, tento článek je pro vás. V něm pokryjeme trvanlivost cheesecaku, postupy skladování a kdy už ho vyhodit.
Jak dlouho cheesecake vydrží?
Cheesecake koupený v obchodě vydrží v lednici 5 až 7 dní, zatímco domácí je dobrý asi 4-5 dní. Pokud potřebujete, aby dort vydržel déle, můžete jej zmrazit, pokud není opatřen polevou, která se obecně špatně mrazí.
Když už mluvíme o polevách, mnoho cheesecaků nějakou polevu má. A někdy je tato poleva méně stabilní než náplň. Například šlehačka vydrží jen asi 1 den.
Pro domácí cheesecake můžete vždy před podáváním vyšlehat a přidat polevu. Pokud si ale v pekárně koupíte nějakou s efektní polevou, zeptejte se, jak dlouho vydrží.
Jak uchovávat cheesecake?
Cheesecake uchovávejte v lednici, dobře uzavřený.
Cheesecake koupený v obchodě se často dodává v plastové nádobě, která je ideální pro skladování pečeného jídla. To samozřejmě za předpokladu, že je znovu uzavíratelná. V opačném případě dort zabalte do igelitové fólie nebo jej přeneste do nějaké vzduchotěsné nádoby. Buď skleněné nebo plastové.
Pokud se cheesecake prodává pouze zabalený v papíru nebo v papírovém sáčku, co s ním uděláte, záleží na tom, kdy ho plánujete sníst. Pokud ho budete jíst hned nebo do 2 až 3 hodin, můžete cheesecake nechat na kuchyňské lince tak, jak je. V opačném případě papír vyhoďte, cheesecake přeneste do vzduchotěsné nádoby nebo sáčku a dejte do chladničky.
Pokud jde o domácí cheesecake, můžete jej nakrájet na kousky a přenést do skladovacích nádob nebo mrazicích sáčků. Nebo použijte nosič na dorty, pokud jej máte a vejde se vám do lednice. Ten používám já a je na skladování chesecaku v lednici super.
Celkově vzato, musíte se ujistit, že váš cheesecake je těsně a dobře uzavřen, aby při skladování nevysychal ani nechytil žádný zápach z lednice.
No, a pokud 5 až 7 dní v lednici není dostatečně dlouhá doba pro vaše potřeby, zvažte zmrazení cheesecaku.
Můžete zmrazit cheesecake?
Ano, cheesecake můžete zmrazit a zmrazí se dobře, pokud nebude opatřen polevou, která se zmrazením často zničí.
Pravděpodobně jste viděli zmrazený cheeecake v supermarketu. Nebo, pokud jste si objednali cheesecake online (třeba na Rohlíku), dorazil zmrazený. To je neklamné znamení, že cheesecake můžete dobře zmrazit.
Metoda je také super snadná. Vše, co potřebujete, je nějaký plastový obal a mrazicí sáčky nebo nádobu.
Takto zmrazíte cheesecake:
- Zabalte ho. Pevně zabalte cheesecak do plastového pytlíku, hliníkové fólie nebo potravinové fólie.
- Přidejte další ochranu. Pro větší ochranu před studeným vzduchem a spálením mrazem vložte zabalený cheesecake do mrazícího pytlíku nebo nádoby. Sáčky zaberou méně místa v mrazničce, ale nádoba je nejlepší volbou, pokud se bojíte, že se dezert zmáčkne. Druhou vrstvu můžete přeskočit, pokud chcete cheesecake zmrazit pouze na pár týdnů.
- Dejte cheesecake zmrazit. Pokud chcete, můžete přidat štítek se jménem a datem.
Rozmrazování cheesecaku
Pokud jde o rozmrazování, je nejlepší dát cheesecake do lednice a nechat ho tam přes noc. Pokud se jedná o velký kus nebo celý cheesecake, můžete dokonce potřebovat 12 a více hodin na jeho rozmrazení, takže začněte brzy.
Některé zdroje nyní také naznačují, že můžete cheesecake rozmrazit i na kuchyňské lince, což trvá asi 4 až 5 hodin. Pokud budete mít cheesecake dobře uzavřený a necháte ho na lince 4 až 5 hodin, ve většině případů by mělo být vše v pořádku.
Nakonec můžete zbytky znovu zmrazit, pokud jste cheesecake rozmrazili v lednici a během několika dní ho nesníte.
Před podáváním nechte cheesecake na lince asi hodinu, aby se zahřál na pokojovou teplotu.
Jak zjistit, zda je cheesecake zkažený / špatný?
Cheesecake vyhoďte, pokud:
- Je na něm plíseň. To je docela zřejmé. Hledejte nepěkné skvrny na vrchu a náplni (po rozříznutí).
- Dort voní kysele nebo zvláštně. Mléčné výrobky, jako je smetanový sýr, ricotta a tak dále, vydávají při stárnutí kyselé aroma. Ale pozor ne to, že cheesecake má obvykle i obsah cukru, díky kterému všechno voní sladce, takže není běžné, že váš cheesecake voní divně. Ale pokud se vám vůně nezdá, už asi nebude dobré cheesecake jíst.
- Zkysl nebo změnil barvu. Pokud váš cheesecake chutná kysele nebo jinak, je zkažený. Totéž platí, pokud začal měnit výrazněji barvu.
- V lednici leží déle než týden. Cheese může po týdnu v lednici vypadat naprosto v pořádku, ale konzumace už není bezpečná. Jistota je jistota.
- Vypadá unaveně – vypadá už cheesecake „z formy“? Nejezdte ho. Není tobezpečné.
Samozřejmě, pokud se vám obecně na cheesecaku zdá něco neobvyklého nebo divného, je nejlepší předpokládat, že se už zkazil. Riskovat otravu jídlem nemá smysl.
Cheesecake náplň kombinuje smetanový sýr (nebo zakysanou smetanu nebo ricottu), vejce a cukr. A jak všichni víme, vejce ani smetanový sýr nevydrží věčně. Cheesecake se tak rychle zkazí.
Pokud cheesecake skladujete již déle než 3 nebo 4 dny, vždy ochutnejte malý kousek, abyste ověřili jeho chuť. Pokud začal kysat, z důvodů kvality a bezpečnosti ho vyhoďte.
Zdroj obrázku ve článku: AllaSerebrina / depositphotos.com