Makový cheesecake (nepečený)
Pokud jste, jako já, velkými milovníky máku, tento nepečený makový cheesecake ve fit verzi nesmí uniknout vaší pozornosti. Je plný bílkovin, připavíme si jej bez přidaného cukru a oproti klasickým cheesecakeům obsahuje i méně tuku. Na chuti mu to ovšem vůbec neubírá. Nevěříte? Pojďte se o tom přesvědčit.
Equipment
- Forma na cheesecake
Ingredients
Co budete potřebovat na makový cheesecake
- 500 g roztíratelného nízkotučného tvarohu
- 200 g smetanového sýra light (cream cheese light)
- 150 g zakysané smetany
- 80-90 g mletého máku
- 150 g
xylitolu nebo erytritolu (nebo jiného sladidla) - 50 g želatinového ztužovače krémů (nebo 20 g čiré želatiny)
- 200 g ovoce (maliny nebo jiné)
Ingredience na korpus makového cheesecake
- 250 g sušenek Gullón Sugar Free Digestive (koupila jsem na Aktinu)
- 100 ml vody
Instructions
- Sušenky rozmixujeme najemno spolu se 100 ml vody.
- Sušenkovou směs pořádně zamačkáme rukou na spodek dortové formy (o průměru cca 20 cm).
- V misce si smícháme tvaroh, cream cheese, zakysanou smetanu, xylitol, pomletý mák a ztužovač. Použijeme-li čirou želatinu, nejprve ji rozmícháme s 20 ml horké vody, přidáme do ní lžíci krému a pak rozehřátou želatinu vmícháme do celého krému.
- Krém pořádně utřeme pomocí metličky, a poté jej navrstvíme na připravený korpus.
- Cheesecake odzdobíme ovocem a dáme ho ztuhnout do chladničky, ideální na noc (minimálně však na 4-5 hodin).
Notes
Aby byl cheesecake bez cukru, osladila jsem ho xylitolem. Použít můžete i jiné vámi preferované sladidlo.
Na korpus jsem použila sušenky bez cukru, které jsem rozmixovala jen s trochou vody. Korpus krásně držel pohromadě a vůbec se nedrolil, nebylo třeba přidat ani žádný olej.
Základ krému tvoří tvaroh, díky kterému dostaneme zákusek plný bílkovin. Pro chuť a extra krémovost jsem do krému přidala i cream cheese v light verzi a zakysanou smetanu, která mu i v malém množství dodá ještě lepší chuť.
Krém vám pěkně zatuhne pomocí želatiny nebo ztužovače krémů. Ztužovač krémů však obsahuje přidaný cukr. Tak s tím počítejte.
Makový cheesecake doporučuji podávat s malinami, je to vynikající kombinace! 🙂