Cheesecaky mě upřímně nikdy neomrzí. Když najdete ten svůj vyladěný recept na chesecake, je to sázka na jistotu – už si jen hrát s příchutěmi. Zde je výborný pomerančový cheesecake. Stačí slavnostněji ozdobit a mohou být i narozeninovým dortem. Tento pomerančový cheesecake je lehounký a svěží.
Na sušenkový základ pomerančového cheeecaku si připravte
1baleníkakaových Bebe sušenek
30govesné vločky
25gmletých mandlí
90gkvalitního másla
Na náplň do pomerančového cheesecaku budete potřebovat
250gmascarpone
250godtučněný tvaroh
200gricotty
2PLzakysaná smetana
2ksvejce
1ksžloutek
2PLpomerančová šťáva
2ČLBIO pomerančová kůra(já jsem použila čerstvou i sušenou)
1PLZlatý klas
1ksvanilkový cukr
50-60gmoučkový cukr
Na polevu pomerančového cheesecaku
2ksžloutek
350mlšťáva z pomeranče
kůra z 1 BIO pomeranče
35gkrystalový cukr
30gmásla
Instructions
Sušenky, vločky i mandle dáme do sekáčku a rozdrtíme. Smícháme s rozpuštěným máslem. Spodek formy (průměr 21 cm) s odnímatelným okrajem vyložíme pečícím papírem (přicvakneme jej mezi dno a obruč, přečnívající papír odtrhneme).
Dáme na chvíli do chladničky a následně jej ve vyhřáté troubě 10 minut předpečeme.
Krém na cheesecake dělávám jen ručně. Do mísy dáme všechny mléčné složky a cukr, pořádně promícháme metličkou. Zapracujeme i vejce, pomerančovou šťávu a kůru + Zlatý klas.
Vylijeme na předpečené těsto.
Na spodek trouby dáme plech s vodou, aby se v ní vytvořila pára a cheesecake byl vláčnější. Pečeme na 170° cca 70 min., dokud není z vrchu pevný, ale uprostřed stále jemný a trošku tekutý. Já obecně ke konci ztiším teplotu na 160 °. Necháme ještě chvíli ve vypnuté troubě, poté v pootevřené a nakonec vyjmeme.
Když vychladne, oddělíme okraj formy a dáme ještě pořádně zatuhnout do chladničky.
Cheesecake jsem na závěr potřela pomerančovým krémem orange curd. Ten udělám tak, že si vezmu pomerančovou kůru. Přidáme šťávu, cukr a žloutky. V misce nad párou mícháme, dokud se cukr nerozpustí a hmota nezačne houstnout. Přidáme máslo a ještě pár minut mícháme, aby se dobře zapracovalo do krému. Nečekejte, že bude krém hned moc hustý. Je v něm hodně másla, takže zhoustne až po vychladnutí.