Zdravý matcha cheesecake (nepečený)
Je vlastně celkem jedno, zda matcha (tedy zelený čaj) máte rádi nebo ne, tento nepečený, zdravý matcha cheesecake vám bude chutnat v každém případě. Je velmi jednoduchý na přípravu, časově nenáročný a obsahuje mnohem méně tuku a cukru než klasické cheesecaky. Nechte se zlákat, pokud doma máte matcha prášek, tento krémový cheesecake z něj musíte zkusit. Tento nepečený fit matcha cheesecake, ve kterém se pojí chutě zeleného čaje a kokosu stojí rozhodně za vyzkoušení a to zejména, pokud rádi zkoušíte nové chutě.
Ingredients
Na korpus matcha cheesecaku budete potřebovat:
- 150 g ovesných vloček
- 3 PL strouhaného kokosu
- 2-3 PL vody
- 1 PL rozpuštěného kokosového oleje
- 100 g datlí (odmočených alespoň hodinu v teplé vodě) nebo datlové pasty
Na náplň matcha cheesecaku budete potřebovat:
- 500 g tvarohu (nízkotučný, roztíratelný)
- 150 g mascarpone (případně light cream cheese)
- 1 ks 1 kokosové mléko v plechovce (450ml - pouze ztuhlá část z něj)
- 4-5 PL 4-5 PL medu (nebo xylitolu)
- 20 g 100% želatiny
- 50 ml horké vody
- šťáva z 1/2 citronu
- 1 ČL až 1 PL matcha prášku (dle chuti)
Instructions
- Kokosové mléko v plechovce dáme na noc do chladničky.
- Když jsou datle změklé, přecedíme je a ve výkonném mixéru je rozmixujeme spolu s ostatními surovinami na korpus. Vodu přidáváme do těsta podle potřeby tak, aby nebylo příliš mokré ani drobivé.
- Když nám vznikne homogenní těsto, rukou jej ještě sjednotíme a následně zatlačíme na dno dortové formy (o průměru zhruba 18 cm).
- Ve větší misce si prozatím rozmícháme tvaroh s mascarpone, citrónovou šťávou, medem a následně přimícháme i tuhou část z kokosového mléka, která se nám v něm přes noc vytvořila.
- V 50 ml horké vody si rozpustíme želatinu.
- Do želatiny přidáme dvě lžíce krému a pořádně zamícháme.
- Vzniklý želatinový krém pořádně vmícháme do zbylého krému.
- Polovinu krému vylijeme na připravený korpus a dáme ho do chladničky, dokud tato část alespoň částečně nezatuhne.
- Do zbylého krému zamícháme matcha prášek podle chuti.
- Vzniklý zelený krém opatrně vylijeme na první, ztuhlou vrstvu krému.
- Cheesecake uložíme do chladničky alespoň na 6 hodin a následně jej můžeme podávat polit horkými malinami a kokosem.
Notes
Korpus tohoto matcha cheesecake je slazen datlemi a nádivka medem, ale pokud si chcete množství sacharidů v koláči snížit, můžete nahradit med například xylitolem.
V krémové náplni tohoto koláče naleznete ukryté i kokosové mléko, které činí spolu s mascarpone a tvarohem tento dezert výjimečně lahodným. Pro snížení tuku v dezertu můžete mascarpone nahradit za light cream cheese. Jelikož však v náplni převažuje nízkotučný tvaroh, dominantní jsou bílkoviny a tuku z malého množství mascarpone a kokosového mléka se bát nemusíte. V případě zájmu můžete do náplně přidat i odměrku proteinu, nejlépe v příchuti bílá čokoláda.