Zdravý matcha cheesecake

Zdravý matcha cheesecake

 

Zdravý matcha cheesecake

Zdravý matcha cheesecake (nepečený)

Jana Malinová
Je vlastně celkem jedno, zda matcha (tedy zelený čaj) máte rádi nebo ne, tento nepečený, zdravý matcha cheesecake vám bude chutnat v každém případě. Je velmi jednoduchý na přípravu, časově nenáročný a obsahuje mnohem méně tuku a cukru než klasické cheesecaky. Nechte se zlákat, pokud doma máte matcha prášek, tento krémový cheesecake z něj musíte zkusit. Tento nepečený fit matcha cheesecake, ve kterém se pojí chutě zeleného čaje a kokosu stojí rozhodně za vyzkoušení a to zejména, pokud rádi zkoušíte nové chutě.
Prep Time 15 minutes
Cook Time 25 minutes
Chlazení cheesecaku 6 hours
Total Time 6 hours 40 minutes
Course S matcha čajem
Servings 12 porcí

Ingredients
  

Na korpus matcha cheesecaku budete potřebovat:

  • 150 g ovesných vloček
  • 3 PL strouhaného kokosu
  • 2-3 PL vody
  • 1 PL rozpuštěného kokosového oleje
  • 100 g datlí (odmočených alespoň hodinu v teplé vodě) nebo datlové pasty

Na náplň matcha cheesecaku budete potřebovat:

  • 500 g tvarohu (nízkotučný, roztíratelný)
  • 150 g mascarpone (případně light cream cheese)
  • 1 ks 1 kokosové mléko v plechovce (450ml - pouze ztuhlá část z něj)
  • 4-5 PL 4-5 PL medu (nebo xylitolu)
  • 20 g 100% želatiny
  • 50 ml horké vody
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 1 ČL až 1 PL matcha prášku (dle chuti)

Instructions
 

  • Kokosové mléko v plechovce dáme na noc do chladničky.
  • Když jsou datle změklé, přecedíme je a ve výkonném mixéru je rozmixujeme spolu s ostatními surovinami na korpus. Vodu přidáváme do těsta podle potřeby tak, aby nebylo příliš mokré ani drobivé.
  • Když nám vznikne homogenní těsto, rukou jej ještě sjednotíme a následně zatlačíme na dno dortové formy (o průměru zhruba 18 cm).
  • Ve větší misce si prozatím rozmícháme tvaroh s mascarpone, citrónovou šťávou, medem a následně přimícháme i tuhou část z kokosového mléka, která se nám v něm přes noc vytvořila.
  • V 50 ml horké vody si rozpustíme želatinu.
  • Do želatiny přidáme dvě lžíce krému a pořádně zamícháme.
  • Vzniklý želatinový krém pořádně vmícháme do zbylého krému.
  • Polovinu krému vylijeme na připravený korpus a dáme ho do chladničky, dokud tato část alespoň částečně nezatuhne.
  • Do zbylého krému zamícháme matcha prášek podle chuti.
  • Vzniklý zelený krém opatrně vylijeme na první, ztuhlou vrstvu krému.
  • Cheesecake uložíme do chladničky alespoň na 6 hodin a následně jej můžeme podávat polit horkými malinami a kokosem.

Notes

Korpus tohoto matcha cheesecake je slazen datlemi a nádivka medem, ale pokud si chcete množství sacharidů v koláči snížit, můžete nahradit med například xylitolem.
V krémové náplni tohoto koláče naleznete ukryté i kokosové mléko, které činí spolu s mascarpone a tvarohem tento dezert výjimečně lahodným. Pro snížení tuku v dezertu můžete mascarpone nahradit za light cream cheese. Jelikož však v náplni převažuje nízkotučný tvaroh, dominantní jsou bílkoviny a tuku z malého množství mascarpone a kokosového mléka se bát nemusíte. V případě zájmu můžete do náplně přidat i odměrku proteinu, nejlépe v příchuti bílá čokoláda.